Translate

2015. szeptember 23., szerda

Vigyázz!Kész!!Posztolj!: Stresszkezelés



Fogalom tisztázásával kezdeném, amire wikipédián találtam rá. stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”. (forrás: wikipedia)

Kiváltó okai lehetnek például,  természeti katasztrófák, ezek a traumatikus események közé sorolhatóak. Lehet befolyásolhatóság  lesz egy súlyos betegségünk,és észleljük, és hogyan éljük meg. Megjósolhatóság, egy stressz helyzetet előre megjósolunk, úgymond egy eseményt jelzünk előre.
Próbatétel, az iskolába a főnökünk előtt, vagy a suliba a vizsgák. De kiválthatják még belső konfliktusok, gondolok itt arra, párkapcsolati problémák, érettség jele, hogy saját lábunkon meg tudunk állni, el tudjuk e saját magunkat tartani, vagy elfojtott, érzelmek vágyak is lehetnek belső konfliktusok.


kép: orientpress

Stressz oldására úgy gondolom, sok lehetőség van, és mindenkinek meg kell találni, mi az amivel le tud nyugodni, hogy most nem szólok be, és magamba elszámolok 50-ig, vagy megszorít valamit jó erősen és ez által vezeti a feszültséget. 
De nagyon jó módszer lehet erre a relaxálás, vagy lazító légzés is, nálam utóbbi vált be.

Vonuljunk félre, otthon fekve lehet csinálni, munka helyen vagy máshol, elég állva is végezni a műveletet. Gondoljunk a nyugalom és a béke szigetére, lélegezzünk orron keresztül, lassan elnyújtva, orr légzéseket végezzünk. Ezt követően lassan szájon át vegyük a levegőt, figyeljük hogy mellkasunk hogy mozog. Belégzés mély lélegzet legyen. Ismételjük meg ezt 8-szor és a feszültség már is oldódott.

 kép: agoraintezet

Arra érdemes figyelni, hogy kapkodva és sóhajtozva ne vegyük a levegőt ennél a lazító légzésnél, mert nincs értelme akkor a gyakorlatunknak. Nekem ez a lazító légzés bevált.

Ti mit szoktatok alkalmazni stressz kezelésére?

Nézzétek meg a többiek bejegyzését is! :)





3 megjegyzés: